-
教授
福田 亘博
Nobuhiro Fukuda
-
出身国
日本 Japan
-
学位 分野・取得大学
博士(九州大学)
-
教授分野
環境・生命科学特論、国際社会研究基礎演習(国際食料問題演習)、国際社会研究(修士論文)
担当授業科目 Courses Taught
- 環境・生命科学特論
- 国際社会研究基礎演習(国際食料問題演習)
- 国際社会研究(修士論文)
指導テーマ(例):
食品廃棄物の再利用に関する研究
地球温暖化ガスと農業生産に関する研究
持続可能な食料生産に関する研究
主な研究課題 Research Topics
- 食品成分の脂質代謝に及ぼす影響
- 食品の第三次機能に関する研究
- 食品成分による動脈硬化症やメタボリックシンドロームの発症・予防に関する研究
主な研究業績 Research Achievements
学術論文
- Altered hepatic metabolism of free fatty acids underlying hypersecretion of very low density
lipoproteins in the genetically obese Zucker rat. The Journal of Biological Chemistry, Vol. 257,
14066-14072 (1982). - Interactions between fatty acid synthesis, oxidation, and esterification in the production of
triglyceride-rich lipoproteins by the liver. Journal of Lipid Research, Vol. 25, 831-842 (1984). - Reciprocal responses to exercise in hepatic ketogenesis and lipid secretion in the rat. Annals of
Nutrition and Metabolism, Vol. 35, 233-241 (1991). - Effect of dietary sesamin on metabolic fate of an exogenous linolelaidic acid in perfused rat liver.
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol. 45, 437-448 (1999). - The effects of bitter melon (Momordica charantia) on serum and liver triglyceride levels in rats.
Journal of Ethnopharmacology, Vol. 91, 257-262 (2004). - Effects of dietary soybean peptides on hepatic production of ketone bodies and secretion of
triglyceride by perfused rat liver. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol. 71, 2451-2457
(2007). - Dietary taurine reduces hepatic secretion of cholesteryl ester and enhances fatty acid oxidation in
rats fed a high-cholesterol diet. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol. 57, 144-149
(2011). - Mechanisms underlying the decreased hepatic triacylglycerol and cholesterol by dietary bitter melon
extract in the rat. Lipids, Vol.47, 495-503 (2012). - Effect of dietary blueberry (Vaccinium ashei reade) leaf on serum and hepatic lipids in rats.
Journal of Oleo Science,Vol.62, 89-96 (2013). - Taurine ameliorates cholesterol metabolism by stimulating bile acid production in
high-cholesterol-fed rats. Clinical and Experimental pharmacology and Physiology, Vol.43, 372-378
(2016).
*上記を含め
・学術論文(査読有): 83編
・学術論文(査読なし):8編
・総説:6編
・その他(活字業績):8編
著書
- 福田亘博:粥状動脈硬化症(編著戸田隆義):「第4章栄養と粥状動脈硬化症(236-250 頁)、株式会社アトムス(2016年8月)
- 田丸静香、福田亘博 「大豆のすべて」、210-213 頁(平成22年2月)
- 編著者:柳田晃良・福田亘博・池田郁男「新版 現代の栄養化学(第2版)」、2017年(3月)三共出版
所属学会 Associations
- 日本栄養食糧学会
- 加工油脂研究会
- 機能油脂懇話会